Reteta o aveam salvata de ceva vreme de pe culinar.ro ,si suna cam asa:
BRANZA TOPITA
1 kg. branza de vaci scursa bine-este vorba de acea brinza proaspata,dulce,de vaci,cea care de obicei se maninca alaturi de mamaliguta si smintina(fac precizarea asta pentru ca am observat ca e o diferenta intre "brinza de vaci" din diferitele zone ale tarii,deci nu e vorba de cas,nici de telemea,nici e vreo brinza sarata)
2 galbenusuri
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
1 pachet de unt (200 g.)
Se amesteca ingredientele.
Se lasa 2-3 ore la odihna,la temperatura camerei-din proprie experienta insist pe aceasta perioada de odihna,s-a intimplat sa nu am rabdare si sa ratez brinza topita.
Se fierbe amestecul la baie de abur cca. 10-15 min,amestecind des si energic cu o lingura de lemn.
Se toarna in cutiute si se pune la frigider,fara a acoperi cu capacul, in caz contrar condensul format va inmuia brinza prea tare(vorbesc tot din experienta ;) )
Iar rezultatul arata asa:
Cutia ovala e cu brinza topita simpla ,si mi-au iesit trei cutiute dreptunghiulare pe care le-am umplut cu brinza topita amestecata cu verdeata uscata... e delicioasa,sanatoasa,buna pentru copii..sunt foarte incintata!
Pentru a fi mai usor tartinabila, se pot adauga o lingura-doua de smintina la sfirsit in brinza topita .
Intrebare: da' branza aia in cat timp se intareste? :D Ca eu am facut ieri si inca se mai plimba catinel in caserola... :D
RépondreEffacerwow...mie mi s-a intarit imediat in frigider.... poate era brinza prea moale,in reteta scrie ca trebuie scursa bine,inca dupa gustul meu mergea un pic mai moale brinza...Imi pare rau,eu am urmat intocmai reteta si am fost f multumita de rezultat :(
RépondreEffacerNo bun, inseamna c-am ratat-o :))
RépondreEffacerGustul e ok, da' de mancat cu lingurita; desi am scurs si eu branza... NU-i bai, data viitoare speram ca iese :)
La "odihna" (cele 2-3 ore) se tine in frigider sau nu?
RépondreEffacerEu am lasat la temperatura camerei,anonim.
RépondreEffacerSalut! folosesti branza telemea de vaca sau cas de vaca? La noi branza-i sarata casul nu . multumesc!
RépondreEffacerFolosesc brinza proaspata de vaca,aceea care se obtine dupa ce se "prinde" laptele si se alege brinza....e acea brinza care se maninca impreuna cu smintina,e greu sa explic altfel,presupun ca esti din vestul tarii,am avut aceeasi discutie cu cineva de la Arad care tot asa folosea termeni diferiti, eu fiind din Iasi :) Sper ca am reusit sa explic bine,deci e cumva vorba de brinza proaspata,oarecum dulce :)
RépondreEffacerAh,si e foarte important sa se respecte timpul de "odihna" de macar doua ore la temperatura camerei dupa ce amesteci toate ingredientele...Eu m-am grabit odata si am ratat brinza topita.De asemenea,dupa ce o pui in cutie sa nu pui capacul imediat,caci se face condens si nu se mai intareste brinza!
Spor la treaba si succes!
Clar e casul nostru din Ardeal. Merci de lamuriri ...am facut-o ieri cu busuioc uscat si e un deliciu.
RépondreEffacerO,ce ma bucur!Sa va fie de bine!
RépondreEffacerAdor orice fel de branza si ma tenteaza mult reteta asta de branzica topita.Revin cu impresii, Stefy!
RépondreEffacerLa noi in Ardeal branza aceea nu se numeste scoaca ?
RépondreEffacersi eu sunt tot din Ardeal, si e vorba chiar de branza care se numeste scoaca!
RépondreEffacerAm copiat-o. Va spun eu cum a iesit.
RépondreEffacervoi incerca si eu aceasta reteta
RépondreEffacerbicarbonatul se stinge in otet sau lamaie inainte de a pune la branzica?
RépondreEffacerprimele doua dati cand am facut mi-a iesit, acum ultimele doua dati mi s-a taiat branzica pe foc. oare de ce?
Bicarbonatul se presara pur si simplu peste brinza impreuna cu celelalte ingrediente, nu se stinge cu nimic inainte. Se amesteca totul si se lasa sa se odihneasca.
RépondreEffacerIn legatura cu taiatul, cred totusi ca raspunsul e la tine, gindeste-te ce ai facut diferit primele doua dati fata de ultimele doua dati. Eu nu am de unde sa ghicesc... :)
In Ardeal i se mai spune, samachisa ( zamatisa)
RépondreEffacerEu am facut branza acum 3 ore, de vreo 2 ore sta la frigider, fara capac, si ... e la fel de moale. Branza a fost foarte bine scursa. Oare o sa se intareasca?
RépondreEffacerCeva e gresit la reteta. Eu am facut si nu s-a intarit. Cred ca timpul de 10 - 15 min pe baie de abur
RépondreEffacerHi, I think yyour website might be having browser cmpatibility issues.
RépondreEffacerWhen I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it
has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, great blog!
kuliah bisnis terbaik di indonesia